Botswana - Welkom

Botswana – een unieke safaribestemming - het hele jaar door

Bepaalde seizoenen zijn voor speciale doelgroepen extra interessant

November tot maart zijn de beste maanden voor vogelliefhebbers, als de Delta boordevol zit met trekvogels.

December tot maart. De beste maanden voor botanisten. De natuur is groen en weelderig en de meeste planten bloeien.

De beste tijd om de Okavango Delta te bezoeken
van april tot oktober, het droge seizoen. Omdat er minder regen valt, trekken veel dieren naar permanente waterbronnen. Na oktober wordt het erg warm. De wegen zijn vaak in slechte conditie in het regenseizoen (van november tot maart), maar het is zeker de moeite waard voor de avontuurlijke reiziger die het niet erg vindt af en toe vast te komen te zitten. De voordelen van het regenseizoen zijn dat de meeste dieren in die periode jongen hebben, het landschap groen is en bezaaid met wilde bloemen en je hebt vrijwel het hele gebied voor jou alleen.

De beste tijd om de Moremi te bezoeken
Er is veel wild te zien in het droge seizoen (april tot oktober) als de dieren zich concentreren bij de rivieren. Oktober is dan de beste maand, maar dan is het ook de warmste maand. September en oktober zijn ook interessant voor vogelaars, als reigers en andere watervogels in de Delta broeden. De Khwai rivier is bekend om het grote aantal roofvogels, met name de bateleurs (vechtarend, goochelaar) die tussen augustus en november in zwermen aan de oevers van de rivier zitten Vogelaars moeten de khwai rivier bovenaan hun verlanglijst zetten in deze tijd van het jaar.
Het regenseizoen duurt van oktober tot april, met de meeste regen in januari en februari. In deze periode zijn de meeste wegen moeilijk begaanbaar en sommige volledig onbegaanbaar. Zowel de temperatuur als de vochtigheid zijn zeer hoog in de zomermaanden. Een bezoek aan de Moremi op het hoogtepunt van het regenseizoen is dan ook alleen voor de echt avontuurlijke bezoeker. Maar voor plantenliefhebbers is het een "must".

De beste tijd om de Chobe rivier te bezoeken
Het regenseizoen is van oktober tot april, met de meeste regen in januari en februari, hoewel het vaak pas medio december begint te regenen. De regens maken het soms erg moeilijk om in kleigebieden te reizen, maar de rivier is goed bereikbaar als men de kleigebieden vermijdt. Zowel de Chobe als de Linyanti rivier zijn erg mooi, maar er is weinig wild omdat er veel water is in de omgeving. In beide gebieden zijn de vochtigheid en de temperatuur in de zomer hoog en er zijn daarom veel muggen. Een bezoek aan Chobe National Park in het regenseizoen is misschien iets voor de meer avontuurlijke reiziger, maar de bloemen, de spectaculaire natuur, de grote hoeveelheid vogels en de overvloed aan jonge dieren compenseren dat beetje modder om je enkels. In het regenseizoen is de Savuti waterweg op zijn mooist, omdat dit de periode is dat de dieren, vooral zebra's, naar het zuiden trekken, naar de weelde van het Savuti moerasgebied en de Mababe laagvlakte. In de droge beddingen een overvloed aan vogels in een zee van bloemen.

In het droge seizoen concentreert het wild zich langs de rivieren, bij de Chobe en Linyanti, vooral in oktober. Het is dan echter de warmste maand en niet iedereen verdraagt de hitte makkelijk.
Savuti in oktober toont de ongenadige kant van Afrika bij uitstek en savannebranden benadrukken dat geregeld. 's Nachts komt Savuti tot leven: olifanten die ongeduldig bij de water holes krijsen, leeuwen die zó brullen dat de aarde lijkt te beven en hyena's die om wat dan ook lachen.

De beste tijd om Makgadikdagi te bezoeken
De beste tijd is wellicht van april tot en met december. Van maart tot ongeveer mei is het wild meer geconcentreerd in het noordoostelijk deel van het park, waarna de beesten geleidelijk naar de Boteti rivier trekken. Een uitstekende periode is oktober tot december, als grote kuddes zebra en wildebeest de Boteti hebben bereikt.

De beste tijd om de Central Kalahari Game Reserve te bezoeken
De beste tijd is zeker het regenseizoen als alles groen is en duizenden antilopen en oryxen naar het noorden trekken; maar een bezoek aan dit ongelooflijk mooie reservaat is het hele jaar door zeer de moeite waard.

Er zijn 's zomers veel wolkbreuken, maar die zijn van korte duur en de wolkformaties zijn adembenemend!